Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Sunday, January 23, 2011

braces : 2nd appointment




assalamualaikum....


hai n thanks pd y sudi singgah baca entry kat sini. skarang nak story tentang 2nd appointment aku dgn ortodontik. tiap kali aku nak melangkah ke klinik mesti aku study dulu sikit2 pasal apa yang akan dentist buat pd gigi aku ni. sbb nak hilangkan nervous punya pasal .kurang2 dpt jgk aku ready mental dan emosi aku ni yang mmg dari dulu amatlah takut nak jmp dentist.huk3 cuak giler...dulu kck2 bila ada dentist dtg sekolahkan aku kompem lari sembunyikan diri pastu pergi curi report kad gigi yang ada nama aku tu bwk blk rumah then buang dlm tong sampah yang ada sampah2 basah sbb nak kasi hilang buktila konon..hehehe korang ada x buat cmtu kck2 dulu...kalu ada kita geng okeh..hehe punyala penakut.. habislah nanti bila dah jadi ckg, anak murid pun sama buat mcm tu. jwbnya nanti ikut jejak ckgunya pula pakai braces.. huhu nak menyesal pn xguna...mungkin nilah balasan tuhan pada bdk y suka curi report kad gigi time sekolah..huhu

kalau ikutkan perhitungan berdasarkan apa yang aku dpt drp sumber rujukan bertulis (internet) dan lisan (mereka2 yang berpengalaman memakai braces) sepatutnya pada 2nd appointment gigi aku akan dicabut utk dptkan ruang merapikan gigi. tp oleh sbb gigiku x jongang dan x bertindih (ni dentist tu yang ckp k) maka gigi2 kesayanganku tidaklah akan dicabut.. (^_^) yeeehaaa...jd aku tros ke stage yang seterusnya iaitu memasang separator. tujuan separator ni utk menjarakkan sedikit ruang antara gigi. tp bukan semua gigi ye.. cuma beberapa bahagian tertentu sahaja.



separator ni ala2 gelang getah tp versi kecil. kenyal dan elastik. boleh tarik2 pastu selit antara dua gigi.




masa mula2 pakai rasa mcm kurang selesa. gigi jd sengal2. nak mengunyah pn agak sukar sbb gigi rasa ngilu bila nak katup.hee seminggu jgkla berpantang makan. aku juz mkn mknn yang x perlu dikunyah spt bubur, roti yang lembik lepas cicah air dan juga pisang yang masak ranum. mcm atuk yang xde gigikan. tsk tsk tsk.. sabar ye nurulakmal.. :') seminggu je ok..




haaa camnilah contoh keadaan gigi yang telah diletakkan separator. kaler biru lagi u.




esok separator ni dah nak ditanggalkan. akan ditukarkan dgn pagar besi mungkin. (^_^) harap semuanya berjalan dgn lancar. nervous tetap nervous ok..huhu




status : cemburu tgk kwn2 yang dah ada masjid.. nak jgk..huhu
nota : ptg nanti akan pulang ke rumah. rumahku syurgaku. :)





6 comments:

  1. sy pun cemburu gk..kte doa sme2 ea..moga dpmudahkan urusan.....:)

    ReplyDelete
  2. igt nak pakai jugak braces tp bape kali cancel sbb takot punye psl :(

    hehe.sblm kawen kne pakai jugak ni..

    ReplyDelete
  3. yani : mari kita cantikkan gigi utk bakal suami..hehe

    ReplyDelete
  4. makin terserlah kecomelan ko pkai braces..
    aku ske tgk org pkai braces.. nmpak kiut.. ^_^

    ReplyDelete
  5. haha...roomate aku kata mcm monster...aumm...mahu mkn aina :)

    ReplyDelete
  6. salam..nak tnye la...kat mane ye kamu wat braces tu?

    ReplyDelete