Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Sunday, January 24, 2010

langkah demi langkah part 1

kriok...krurr..kriuk..(bunyi perot lapar) cepat2 bersiap utk serang kafe blok B Kolej Matrikulasi Johor.tiba2...

ring2!!
ibu: assalamualaikum...
nurul : waalaikumsalam.. ye ibu..
ibu : esok kakak ada interview IPG ok. nanti ibu kasi maklumat2 sbg persediaan interview.
nurul : hah?? betul ke (kompius)
ibu : iye. kakak pergi je ok.
nurul : em.. em.. (ckp dalam hati : aku jd cikgu???? biar betul)


keesokan harinya....
alamak jd org last pula utk masuk blk temuduga. usya2 muka mereka2 yang da lps interview, ada senyum ada nangis ada ketawa ada juga yang buat muka cam xde perasaan (eh mcm muka aku je)..hehe



seminggu kemudian...
tahniah permohonan anda berjaya. Anda dikehendaki mendaftarkan diri di Institut Perguruan Kota Bharu (skrg da jd Institut Pendidikan Guru Kampus Kota Bharu).Alamak mcm mana boleh lps pula ni. xpe2 aku x nak bagitahu ibu.hehe kalau ibu tny ckp je permohonan x berjaya. tapi.....rupanya ibu dah tahu lg awal dr aku.
ibu : tahniah2.kakak dpt masuk maktab. jadi cikgu mcm ibu abah. sesuai dgn kamu tu perempuan
ibu tersgtla happy.abah pn sama. aku lak.......sedihnya tuhan je y tahu. xpernah sekali pn terfikir aku akn jd guru. seorg guru mst seorg yang baik pekerti, tinggi ilmu, luas pengetahuan, pandai menyusun kata2 tp aku.....dr sg pekerti, ilmu, pengetahuan, apatah lagi dalam menyusun kata2 langsung x boleh pakai.


aku sedih sbb aku da bosan dgn suasana sekolah. mula dari tadika kemudian sek rendah kemudian sek men now perguruan then mengajar di sekolah smp pencen ( kalau sempatla mana tahu umur x panjg ke). aku sedih sbb jd cikgu kena berhadapan dgn manusia sdgkan aku mmg bermasalah dalam berkomunikasi secara langsung. aku xpandai berkata-kata aku xpandai meramah mesra. aku sedih sbb ibu n abah mcm da x percaya pada aku yang aku boleh berjaya di matrik walaupun aku gagal cemerlang dlm SPM.


tp aku akan jd bertambah-tambah lg sdih bila tgk ibu bersedih. so kaki yang berat 3 4 kilo ni pn teruskan juga melangkah ke Kota Bharu mendaftar diri. satu persatu pengalaman pahit manis aku tempuh sepanjang menyesuaikan diri dalam bidang perguruan.byk sgt kenangan yang nak aku keluarkan dari kotak ingatan then ltak dlm blog aku @ diari aku. blog ni aku buat utk diri aku n mgkin jg utk sesiapa yang nak ambil tahu.. cerita2 seterusnya akan bersambung pd entry yang akn dtg....heee

4 comments:

  1. teruskan cite :)

    btw, akak aku pun jadi cikgu sbb bapak aku yg nak. akak aku nak wat account, n die dapat offer blaja account tu tapi bapak aku sorokkan surat offer tu.

    tapi, akak aku in love dgn keje die skrg :) n she's a great teacher, loved by all of her students :)

    Allah has a plan for you, you'll never know what it is :) just do the best ok ;)

    ReplyDelete
  2. hee...
    kdg2 mmg suka tp kdg2 cm lost blk..
    tp mmg nk try y terbaikla
    thanks ikanriang

    ReplyDelete